Γυμνάσιο Αρχανών
Αρχάνες  Τ.Θ. 3   70100
Τηλ.-fax: 2810-751808
email: mail@gym-archan.ira.sch.gr


Ηρακλείου Κρήτης

Ο Δήμος Αρχανών αποτελεί προορισμό επισκεπτών αλλοδαπών και μη, διαφόρων ηλικιών, με ποικίλα ενδιαφέροντα. Οι επισκέπτες, εκτός από τα μουσεία που λειτουργούν στις Αρχάνες, τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους (Ανεμοσπηλιά, Φουρνί, Τουρκογειτονιά, Βαθύπετρο) και τα ιστορικά μνημεία (γέφυρα στο Καρυδάκι), έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν και κάποιους επιπλέον ενδιαφέροντες προορισμούς. Ειδικότερα:

 

Με το αυτοκίνητο

Διαδρομή 1: Αρχάνες - Κορυφή Γιούχτα

Διανύοντας ασφαλτοστρωμένο δρόμο 4χλμ. νότια από τον οικισμό των Αρχανών, πριν τον αρχαιολογικό χώρο του Βαθυπέτρου, υπάρχει χωματόδρομος προς την κορυφή του Γιούχτα. Μετά από 4,2 χλμ. ο χωματόδρομος τελειώνει και ξεκινούν 2 μονοπάτια. Το ένα οδηγεί στον Αφέντη Χριστό και το άλλο στην Ψηλή Κορφή που βρίσκεται το Ιερό Κορυφής. Από το Ιερό Κορυφής το μονοπάτι συνεχίζει για Αλωνάκι και Ανεμοσπηλιά.

 

Διαδρομή 2: Κάτω Μύλος – Φαράγγι Αγ.Ειρήνης – Ενετική γέφυρα στο Καρυδάκι - Σίλαμος – Υδατογέφυρα Αγ. Ειρήνης.

Η ασφαλτοστρωμένη διαδρομή που διέρχεται μέσα από το φαράγγι και βρίσκεται παράλληλα με την κοίτη και στο ύψος αυτής, του ποταμού Κατσαμπά, δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να γνωρίσει το φαράγγι εκ των έσω. Η διαδρομή ξεκινάει από τον οικισμό στη θέση Κάτω Μύλος και διανύοντας μια απόσταση 4,5χλμ. καταλήγει στο χωριό Σίλαμος. Στρίβοντας δεξιά στη κεντρική πλατεία και πάλι δεξιά 1χλμ. πιο κάτω, ο επισκέπτης φτάνει από ένα στενό χωματόδρομο που περνάει μέσα από αμπελώνες, στην υδατογέφυρα της Αγ. Ειρήνης.

 

Διαδρομή 3: Αρχάνες - Βαθύπετρο - Οικισμός Βαθυπέτρου

Διανύοντας ασφαλτοστρωμένο δρόμο 5χλμ. νότια από τον οικισμό των Αρχανών συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Βαθυπέτρου, ο οποίος είναι επισκέψιμος καθημερινά από 08:00-15:00μ.μ., εκτός Τρίτης. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί στον οικισμό του Βαθυπέτρου ακολουθώντας νότια τον κεντρικό δρόμο και σε απόσταση 1χλμ. Ο οικισμός βρίσκεται ανατολικά από τον κεντρικό δρόμο και ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για ξεκούραση και πικ-νικ.

 

Διαδρομή 4: Κ. Αρχάνες - Δασική έκταση Κεφάλας - Φουρνί

Περνώντας μέσα από το χωριό των Κ. Αρχανών, ακολουθώντας δυτική κατεύθυνση, ανηφορίζουμε στον λόφο της "Κεφάλας", όπου η σήμανση οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του "Φουρνί".

 

 

Πεζοπορία

Διαδρομή 1: Αρχάνες – Κορυφή Γιούχτα

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία του χωριού προς τα δυτικά, συναντά κανείς το διανοιγμένο μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού. Η διαδρομή, που διαρκεί περίπου 1 ώρα, είναι εντυπωσιακή, μέσα από λουλούδια, από τα οποία ξεχωρίζουν οι κρητικές ορχιδέες την Άνοιξη. Στην κορυφή βρίσκεται το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Από το συγκεκριμένο σημείο είναι μοναδική η θέα όχι μόνο του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Αρχανών. Από τον Αφέντη Χριστό ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο Ιερό Κορυφής - Αλωνάκι - Ανεμοσπηλιά.

 

Διαδρομή 2:Κάτω Μύλος – Καρυδακιανή γέφυρα

Περίπου 2 χλμ. μετά τον Κάτω Μύλο, ο περιπατητής έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει ένα ήπιο αλλά κατηφορικό μονοπάτι το οποίο οδηγεί ακριβώς στην κοίτη του ποταμού και να προχωρήσει σε μια όχι και τόσο ομαλή διαδρομή, ακριβώς παράλληλα με το ποτάμι. Η Καρυδακιανή γέφυρα δεν είναι εύκολα ορατή από το δρόμο αλλά την αντικρίζει όποιος κατέβει στην κοίτη του ποταμού. Στον λόφο ανατολικά από αυτή την γέφυρα βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Καρδιώτισσας.

 

Διαδρομή 3:Αρχάνες - Φουρνί

Η διαδρομή ξεκινάει από τις Αρχάνες. Αριστερά από το κτίριο του Παλαιού Δημοτικού σχολείου οδηγούμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η σήμανση καθοδηγεί στο παλιό μινωικό μονοπάτι που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο στο "Φουρνί". Η διαδρομή αυτή είναι υπέροχη, ιδίως την Άνοιξη που ευωδιάζουν τα αρωματικά αυτοφυή φυτά.

 

Προτεινόμενες διαδρομές μέσα στους οικισμούς

α. Παραδοσιακός οικισμός - Αρχαιολογική Συλλογή - Τουρκογειτονιά 
Ώρες επισκέψεων Αρχαιολογικής Συλλογής: Καθημερινά 08:00 - 14:00, πλην Τρίτης

β. Περιήγηση στα στενά των Κ. Αρχανών

γ. Περιήγηση στον οικισμό των Πατσιδών

δ. Επισκέψεις στις εκκλησίες που βρίσκονται εντός και εκτός οικισμών

ε. Επισκέψεις στα ιδιωτικά μουσεία και συλλογές.

Επιμέλεια κειμένου: Λέσι Χρίστινα

 

Copyright © 2014 Γυμνάσιο Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU