Γυμνάσιο Αρχανών
Αρχάνες  Τ.Θ. 3   70100
Τηλ.-fax: 2810-751808
email: mail@gym-archan.ira.sch.gr
Ηρακλείου Κρήτης

Στη μεγαλύτερη μαθητική γιορτή ψηφιακής δημιουργίας στην Ελλάδα, στο 6ο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, συμμετείχε κι εφέτος το σχολείο μας.

Το φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από έξι χρόνια από 'δω από το Ηράκλειο, με πρωτοβουλία του συμβούλου πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργου Πανσεληνά και τη βοήθεια καθηγητών πληροφορικής του νομού. Όπως αναφέρεται και στην σελίδα του φεστιβάλ (http://digifest-ira.blogspot.gr), το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία. Το Φεστιβάλ που έγινε πια θεσμός , διανύει όπως είπαμε την 6η του χρονιά και διεξάγεται εφέτος από 7 έως και 9 Απριλίου 2016, σε 18 πόλεις της Ελλάδας (στο Ηράκλειο λαμβάνει χώρα στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω).

Ένα 3ημερο λοιπόν στο κέντρο του Ηρακλείου, γεμάτο ψηφιακές ιστορίες, animations, πρωτότυπους αλγόριθμους, εικονικά πληκτρολόγια, έργα σε Turtle, Python, scratch, AppInventor, διαχείριση και απομακρυσμένο έλεγχος συστημάτων, ιστοσελίδες, βιντεοταινίες, κόμικς, ταινίες μικρού μήκους κι πλήθος άλλων έργων από πολλά σχολεία της α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης του νομού μας, όλα με τη χρήση εργαλείων της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας. Επίσης το φεστιβάλ πλαισιώνεται με πλήθος ομιλιών, εξαιρετικά ενδιαφέροντα εργαστήρια 3Δ εκτύπωσης, σχεδιασμού γραφικών και δικτύων, ενώ την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, 11π.μ. - 12.00 πραγματοποιήθηκε ζωντανή τηλεδιάσκεψη με τις υπόλοιπες 17 πόλεις τις Ελλάδας, αλλά και τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες του φεστιβάλ.

Το σχολείο μας συμμετείχε σ' αυτή την ψηφιακή γιορτή με μια πενταμελή ομάδα μαθητών/ριών της Γ' τάξης. Την ομάδα αποτέλεσαν οι μαθήτριες Δακανάλη Ελένη, Δημητράκη Μάρω, Παπουτσάκη Μαριάννα, Νικηφόρου Ειρήνη και ο μαθητής Μαρκοδημητράκης Αλέξανδρος. Τα παιδιά με την βοήθεια του καθηγητή πληροφορικής κ. Τυλλιανάκη Μανώλη, υλοποίησαν σε πρόγραμμα scratchένα πρωτότυπο όσο και "έξυπνο αλγόριθμο".

Ποιο συγκεκριμένα, έμαθαν τον υπολογιστή να νικά πάντα, στο γνωστό παιχνίδι "Φτάνω πρώτος στο 20" , το οποίο αποτελεί και μαθηματικό πρόβλημα στα βιβλία μαθηματικών της α/βάθμιας εκπαίδευσης. Στο παιχνίδι παίζουν δύο παίκτες, κουνώντας εναλλάξ το ίδιο πιόνι ένα ή δύο βήματα τη φορά. Σκοπός του κάθε παίκτη είναι να φτάσει πρώτος στον αριθμό 20.

Οι μαθητές μας λοιπόν, κατόρθωσαν να φτιάξουν έναν αλγόριθμο και στη συνέχεια να τον υλοποιήσουν σε περιβάλλον προγραμματισμού scratch, ο οποίος αλγόριθμος έχει την "εξυπνάδα" όταν παίζει πρώτος, ανεξάρτητα από τις κινήσεις που θα κάνει ο αντίπαλος, να μην χάνει ποτέ.

Έτσι σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, τα μέλη της ομάδας μας, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρωτότυπη δουλεία τους, στο κοινό του 6ο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μια που το φεστιβάλ μεταδιδόταν ζωντανά από το διαδίκτυο.

Αξίζουν πολλά-πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας, για την παρουσίαση τους, για την υπέροχη δουλειά τους και για τις δεκάδες ώρες που κοπίασαν πάνω σε χαρτιά και υπολογιστές, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Πάντα τέτοια παιδιά.

Την ομάδα του σχολείου μας, υποστήριξαν στην παρουσίαση του έργου τους, οι συμμαθητές τους, του Γ1 του σχολείου, οι οποίοι πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο φεστιβάλ με τη συνοδεία των καθηγητών τους κ. Τυλλιανάκη και κ. Παντελάκη. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ, περιηγήθηκαν στα έργα των σχολείων αλλά και του εργαστηρίου πολυμέσων, δικτύων κι επικοινωνιών του ΤΕΙ Κρήτης, και του CommonsLab στο φουαγιέ των εκδηλώσεων και συμμετείχαν στο εργαστήριο 3Δ εκτύπωσης που διοργάνωσε το CommonsLab.

Τέλος το σχολείο μας, συγχαίρει θερμά τα παιδιά όλων των σχολείων που πήραν μέρος στο φετινό φεστιβάλ, καθώς και τους καθηγητές τους που τα ενέπνευσαν, εύχεται δε στον κ. Γιώργο Πανσεληνά και την τοπική οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, πάντα τέτοιες διοργανώσεις, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο τους. Και του χρόνου.

 

Video παρουσίασης

Copyright © 2014 Γυμνάσιο Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU