Γυμνάσιο Αρχανών
Αρχάνες  Τ.Θ. 3   70100
Τηλ.-fax: 2810-751808
email: mail@gym-archan.ira.sch.gr
Ηρακλείου Κρήτης

Χρήσιμα links

 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας "Σχολικός εκφοβισμός : Επιστημονικές προσεγγίσεις και βιωματικές εφαρμογές" .

Στη διημερίδα, που πραγματοποιείται από το δίκτυο δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (παρατηρητήριο για τη βία και τον εκφοβισμό) και το οποίο συντονίζει η πάντα ακούραστη κ. Μαρία Παναγιωτάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, αναπτύχθηκαν θέματα για τις σχέσεις στα σχολεία, για τους κινδύνους θυματοποίησης ενός παιδιού στο σχολείο και τα μέτρα προστασία του, για τις στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και για τη βία στα παιδιά στο σχολικό πλαίσιο.

Στα απογευματινά βιωματικά εργαστήρια, εισηγητές-επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαίδευσαν με βιωματικό τρόπο, δάσκαλους και καθηγητές σχολείων του Ηρακλείου, σε θέματα, αυτοεκτίμησης, διαχείρισης συναισθημάτων και επικοινωνίας, στο ρόλο του εκπαιδευτικού στην αποκάλυψη και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης των μαθητών, στις σχέσεις εκπαιδευτικών και γονιών σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού κ.α.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η παράλληλη δράση: Διάλογος με μαθητές, "Για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό σχολείο" με το Συνήγορο του Παιδιού. Σαράντα μαθητές της Γ' τάξης Γυμνασίου και της Α' τάξης Λυκείου, από είκοσι σχολεία του Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων και το σχολείο μας, συζήτησαν με την καθοδήγηση του κ. Γ. Μόσχου, Νομικού, Εγκληματολόγου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κατέληξαν σε μια σειρά εξαιρετικού ενδιαφέροντος προτάσεις για το πως θέλουν το σχολείο τους σήμερα.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν σ΄ αυτή τη δράση, η μαθήτρια του Γ2 Κωνσταντίνα-Αλεξία Μανιουδάκη και ο μαθητής του Γ3 Πέτρος Ριπόλ-Κανδύλας. Τόσο η Κωνσταντίνα-Αλεξία με το εκρηκτικό της ταπεραμέντο και τον πλουραλισμό των απόψεων της, όσο και ο Πέτρος με τον συγκροτημένο, σοβαρό, καθαρό και τεκμηριωμένο λόγο του διατύπωσαν πλήθος εμπεριστατωμένων προτάσεων που διαβάστηκαν στην ολομέλεια των παιδιών. Δεν είναι δε υπερβολή να πούμε, ότι η Κωνσταντίνα-Αλεξία, με τις απόψεις της και τις εύστοχες παρεμβάσεις της στην ολομέλεια, "έκλεψε" κυριολεκτικά τις εντυπώσεις τόσο μεταξύ των συμμαθητών της, όσο και μεταξύ των παρευρισκομένων καθηγητών.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πέτρο και την Κωνσταντίνα-Αλεξία, τόσο για την συμμετοχή τους στη δράση αυτή, όσο και για την επάξια εκπροσώπηση του σχολείου και των συμμαθητών τους.

Τέλος να πούμε ότι από την πλευρά τον καθηγητών το σχολείο εκπροσώπησε η Δ/ντρια του κ. Μπρουχούτα Αργυρώ και ο καθηγητής πληροφορικής και μέλος της Ομάδας Δράσεων Πρόληψης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού κ. Τυλλιανάκης Εμμανουήλ.

 

Copyright © 2014 Γυμνάσιο Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU